Spremljevalna razstava ob razstavi Kolo, 5200 let

Spremljevalna razstava ob razstavi Kolo, 5200 let

posted in: Razstave | 0

 

Zavod za podvodno arheologijo je aprila 2014 v prostorih MGML postavil spremljevalno razstavo ob razstavi Kolo, 5200 let z naslovom Podvodne arheološke raziskave.

 

Razstava je predstavila kompleksne arheološke raziskave, ki so bile v zadnjih letih izvedene v Ljubljanici in njenih pritokih.

 

Struga reke Ljubljanice med Vrhniko in Ljubljano sodi zaradi številčnosti, kvalitete in znanstvene izpovednosti najdb med najpomembnejša in hkrati najbolj ogrožena arheološka najdišča v Sloveniji. Za kulturni spomenik državnega pomena je razglašen vodni tok reke Ljubljanice in Male Ljubljanice z obrežji od izvirov v Močilniku in Retovju do razvodja Ljubljanice in Gruberjevega kanala na Špici v Ljubljani. Spomeniku pripada še del reke Ljubije na Vrhniki do sotočja z Ljubljanico ter razširjeno območje spomenika med Kaminom pri Bevkah in ledino Livada pri Podpeči.

 

Doslej je bilo v strugi Ljubljanice in njenih pritokih odkritih že preko 8000 predmetov iz različnih časovnih obdobij. V brežino struge pri Verdu je še vedno ujeta edinstvena rimska tovorna ladja iz 1. stoletja.Na razstavi smo si lahko ogledali film z arheoloških raziskav rimske ladje in vzpostavitve državnega depozitorija za arheološki moker les iz leta 2012.

 

Zavod za podvodno arheologijo je aprila 2014 v prostorih MGML postavil spremljevalno razstavo ob razstavi Kolo, 5200 let z naslovom Podvodne arheološke raziskave.

 

Foto: D. Badovinac