Arheološke raziskave glavnega pomola v Piranu
23. 05. 2022 - 03. 06. 2022


Projekt »Protipoplavna zaščita mesta Piran« je predvideval tudi izvedbo arheoloških raziskav glavnega pomola. Raziskave so obsegale  več sklopov tako na kopnem kot pod vodo. Člani Zavoda za podvodno arheologijo smo izvedli arheološki testni izkop 6 sond pod vodo in strukturni pregled ter dokumentiranje vzhodne stranice 160 m dolgega pomola. Raziskave so potekale konec maja in v začetku junija 2022.

Med izkopavanji smo odkrili številne predmete, ki se skladajo z arhivskimi podatki o začetku gradnje in uporabe pomola. Med zanimivejše najdbe sodi tudi keramična steklenica iz kamenine s solno glazuro za mineralno vodo iz nemške grofije Nassau. Na njej je vrezana letnica 1849. Mineralna voda Selters je prišla v mednarodno prodajo v sredini 18. stoletja, 1850 naj bi bilo prodanih kar 3 milijone »steklenic«, najdemo jih lahko po celotnem svetu od Vzhodne Azije do Amerike. To je tudi najzgodnejše datirana najdba teh izkopavanj.

Med najdbam orožja je bilo največ puškovnih nabojev, vsekakor pa je bila najodmevnejša najdba topovske granate kalibra 75 mm. Med 2. s.v. je bil Piran trikrat tarča zračnih napadov: »Tretji napad je bil intenzivnejši. Potekal je v noči med 28. in 29. julijem 1944. Letala so se ob 23. uri in 20 minut spustila proti mestu z južne strani in napadla mesto z rafali mitraljezov in bombami. Cilj tega napada je bila palača Gabrielli in bližnja stavba (današnji hotel Tartini), kjer so se zadrževali nemški oficirji. (…) Prve bombe so tako padle na zunanje pristanišče, kjer so zadele več ladij. Letala so se po napadu na pristanišče obrnila, sledil je napad na mesto.« (Emorje – https://emorje.com/intervju/igor-stibiljraziskovalec-pirana/) Določen tip zavezniškega letala B-25 (Mitchell) je bil oborožen s štirimi mitraljezi in 75mm topom, tako je možno, da je granata ob piranski pomol padla v tem zračnem napadu. Ob obvestilu pristojnih organov, so najdbo prevzeli pristojni za NUS in je bila uničena. Večje število kovinskih najdb pripada ribiški in ladijski opremi, našli smo tudi gumb mornarske uniforme.